Onderhoud aan je motivatie

 

Aansluitend op de vorige blogpost over ‘focus’ ga ik het in dit artikel hebben over motivatie. Want, het ligt zo dicht bij elkaar. Waarom? Zonder motivatie geen focus, of is het andersom?

7ways.jpg

Elke individu moet zichzelf op enige wijze op een bepaalde manier motiveren. Al is het alleen maar om uit bed te komen. “Waarom kom jij je bed uit en zit jij nu hier?” vroeg ik laatst iemand die in een klaslokaal zat om 8.45uur.

Geen helder antwoord. Ik besefte me, ‘motivatie’ is er soms, maar we zijn ons er zo onbewust van..

Bij dezelfde vraag aan een werkend, volwassen persoon besefte ik pas echt dat ik dit onderwerp eens onder de loep moest gaan nemen. Ook deze persoon kon ‘motivatie bronnen’ niet zo 1,2,3, opdreunen.

Maar wat nou als je geen motivatie hebt, dan moet je je er toch bewust van zijn welk van de ‘factoren’ die jou motiveert, even op ‘non actief’ staan en weer aangewakkerd moet worden?

Anders ben je tijdens het zoeken naar een oplossing, op zoek naar iets wat je niet kunt vatten en duurt je zoektocht en het ‘herstel’ van de juiste chemie tussen jouw ‘motivatie factoren, alleen maar langer.

Mindset

De ‘fixed’ en de ‘growth’ mindset zijn twee verschillende manieren om in het leven te staan.

Om iets nieuws te gaan leren moet je eerst echt willen. Als je dan op een opleiding zit en je voelt je niet op je plek is dat het moment om je mindset onder de loep te nemen. Misschien eens goed om jezelf bewust te worden van de ‘fixed’ en ‘growth’ mindset.

Je KUNT niet leren zonder de juiste mindset!

Je persoonlijke motivatie-factoren

Deze factoren bestaan uit een combinatie van intrinsieke en extrinsieke motivatie,maar bij ieder individu ziet het pakket aan ‘motivatie factoren’ er totaal anders uit. Iets wat je helaas nooit aan iemands buitenkant kunt zien (jammer). 

Iedereen heeft ze dus, maar ga ze maar eens opschrijven. Pak een pen en papier en ga de uitdaging aan. Ik zie het als een aantal puzzelstukjes, een stuk of 6. Welke factoren zijn dit bij jou?

puzzle.jpg

Er zijn een aantal bekende intrinsieke en extrinsieke factoren: Geld, cultuur(familie work ethic), levens gebeurtenis, doelen(waarom), talenten benutten, bewijsdrang(tegenover bijv. Je ego of een beperking)

Negeer die ‘muppets’

Demotiverende gedachten zijn soms kwellend. ‘De motivatie en demotivatie Muppets’ voeren een strijd met argumenten om wel of niet aan de slag te gaan. Hoe blok je de demotiverende gedachten? Het begin is: Je bewust worden van deze gedachten.

Real life ‘Muppets’

Laat negatieve input links liggen. Mensen die klagen of Youtube filmpjes kijken over hoe kut de wereld wel niet is gaan jou echt niet verder helpen. 

Het is soms verschrikkelijk om te zien hoe iemand zichzelf compleet de put kan inpraten en een wereldbeeld kan schetsen waar misschien wel kern van waarheid in zit maar met zo’n wereldbeeld krijg je echt niks gedaan. Het neemt je brein over.

Functioneel blokken die handel! 

Ooit bedacht ik dit zinnetje. Nu snap ik pas dat dit soort dingen mij niet gaan helpen gemotiveerd te blijven.

Ooit bedacht ik dit zinnetje. Nu snap ik pas dat dit soort dingen mij niet gaan helpen gemotiveerd te blijven.

Geoorloofd niks doen

Schuldgevoel over je productiviteit kan je misschien wel rekenen onder de bekendste volksziektes.

Wanneer neem je gewoon rust en wanneer is je ‘rust’ uitgemond in een probleem met je motivatie? Is je schuldgevoel juist?

Het schilderij ‘De luilak’ liet mij als ik thuis was altijd nadenken over lui zijn en of ik het verdient had.

Het schilderij ‘De luilak’ liet mij als ik thuis was altijd nadenken over lui zijn en of ik het verdient had.

Ik kan wel zeggen dat niks doen en als er bijvoorbeeld door vakantie, een ongekende afstand wordt gecreëerd tussen je ‘brein’ en je ‘werk’ dit voor mij niet erg motiverend werkt. Ik moet ‘in mijn verhaal blijven’ want ik experimenteer nog steeds met de methode om na een lange periode van rust weer in dat ‘verhaal’ te komen.

De analyse

Geen motivatie? Als je je bewust bent van de factoren die je motiveren kun je de analyse maken. Zelfstandig dit soort problemen oplossen is een must. Train dit, oefen dit en zorg dat je het probleem zelf kunt vinden!.

De actie

Jouw methode om je motivatie terug te krijgen?
Eerst tot rust komen...Youtube kijken? Muziek luisteren? 

Ervaringen delen is altijd goed. Praat met mensen over motivatie. Maak er een experiment van op zoek naar de juiste methode voor jou. Wat is jouw methode?

Of sticht een gezin! Dan moet je wel! (grapje, maar voor sommige klaplopers toch echt de oplossing geweest)

Motivatie door te DOEN

Motivatie kun je terugvinden door te doen. Soms lost denken het probleem niet op. Beginnen en ervaren, reacties op je werk en nieuwe ontdekkingen leiden vaak tot de juiste drive om verder te gaan.

Zet jezelf aan het werk. Zet een timer(Time Timer is top!). Begin en ervaar!

Time-timer-MOD.gif

Onderhoud je motivatie!

Als je jezelf nu iets beter leert kennen en snapt wat jou motiveert is het makkelijker om deze motivatie-factoren ‘fris’ en up to date te houden. Je kan ook actief op zoek gaan naar nieuwe motivatie of altijd bij jezelf de vinger aan de pols houden en de vraag stellen: voelt het nog goed? Kak ik in? Moet ik actie ondernemen?

‘Bezig blijven’ is de key. En soms met tegenzin beginnen met je werk of hobby kan er onverwachts voor zorgen dat je in een flow komt en de motivatie plots weer terug hebt.

Werken MET de juiste motivatie is een heerlijk gevoel. 

En mocht je problemen hebben met motivatie, of wil je sparren over de juiste methode om gemotiveerd te blijven? Schrijf me even een berichtje…

Benieuwd naar de making off van deze blog post?

Ik ben me bewust van mijn gedachtes. Als ik merk dat ik ergens vaker over nadenk begin ik deze gedachtes vast te leggen. Ik verzamel deze in een speciaal boekje. Als ik denk dat ik genoeg heb begin ik met het schrijven. Ik noem dit mijn ‘blog post workflow’.

IMG_0329.JPG
IMG_0330.JPG
IMG_0331.JPG


Bedankt voor het lezen! Je bent helemaal onderaan de pagina beland. Succes, werkse en maak plezier!


 

 
Pluc PlaatsmanComment